Evolució del Teatre Català


Evolució del Teatre Català


-En l’època medieval la majoria del teatre que es representava era religiós. Generalment les representacions eren cantades amb escenes simultànies i en les que integraven el públic en l’espectacle. A partir de l’època medieval l’art dramàtic català es va refugiar en els espectacles populars i el teatre culte es feia en castellà. La vinguda del barro va fer triomfar el models teatrals castellans del anomenat Segla d’Or i al país Valencia es va estendre el teatre en aquesta llengua.

Al segle XVII un dels personatges a destacar és Francesc Fontanella, el qual va imposar teatre català a traves dels joglars. L’unica peça que esta parcialment conservada de Fontanella és “La comèdia famosa de la gloriosa Vergue i Martir Santa Bàrbara”, el 1617.
La derrota a la guerra de Successió, en el segle 18, va fer que es tanquessin els espais teatrals i es va tornar a imposar el castellà.

A les darreries del segle XVIII a Barcelona i Valencia es van posar de moda les representacions privades. Les finalitats d’aquestes representacions tenien un propòsit polític i propagandista (que fa propaganda de una ideologia o política).

En els anys 50 i 60 Frederic Soler també anomenat Pitarra, va fer tornar aparèixer el teatre català, a partir d’uns espais anomenats Tallers. Pitarra es va fer famós per seu humor en parodies com “La botifarra de la llibertat”. Al 1867 Pitarra es va consagrar com el gran autor teatral català del segle XIX. Després va iniciar la producció de drames romàtics.

Entre el període de romanticisme i realisme Angel Guimerà va guanyar els jocs florals 1877. Mes tard va fer obres en català de gran èxit com Pólvora, Terra Baixa, i la Festa del Blat.










Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teatre als Estats Units

Història del Teatre Musical